АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Никополско съкровище - 848х400

Съкровищата на България – Никополското съкровище

Никополското съкровище е от „младите“ съкровища, откривани по нашите земи. Датира от XIV век. Открито е случайно през 1971г в местността Харманлъка край Никопол, Плевенска област. Състои се от 320гр златни и 3,5кг сребърни предмети, по всяка вероятност принадлежали на знатни особи. За това може да се съди по намерените торкви – кръгли твърди гривни за врата, като големи халки. Торквите в Средновековието са знак за високо обществено положение. Освен торкви, съкровище съдържа още накити, сред които златни наушници, златни гривни, златна огърлица с висулки и още общо 157 разнообразни златни и сребърни копчета и висулки за украса на дрехи.

В бронзовия съд, в който са открити, има и съдове от благороден метал – две кръгли тасчета от сребро с гравирани надписи на български език и голям сребърен сахан с позлата. При тях били сложени и две сребърни лъжици, с гравирано име Балин. Вероятно това е бил последния собственик на скъпоценностите.

Сред съкровището има и монети на византийските императори Йоан Дука Ватаци (1222-1254) и Мануил Комнин (1391-1423). Вероятно при управлението на втория е било укрито съкровището, когато знатните българи се чувствали несигурни за имането си.

Сахан "Никопол", никелиран

Сахан „Никопол“, никелиран

В Работилница „Артикос“ чрез галванопластика и ръчно кована мед изработваме репродукция на открития в съкровището голям сахан. По желание, може да бъде със сребърно или със златно покритие. Покритието се добавя чрез напластяване. Опакован в ръчно изработена кутия, се превръща в истинско съкровище, подходящо за подарък на колекционери, историци, археолози, чуждестранни гости или просто ценители на българското и стойностното. Разгледайте Никополския сахан и други репродукции на съкровища в онлайн магазина тук: www.artikos.bg 

Вашият коментар