АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА

Преображение Господне

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне – денят, в който Христос се преобразява и сам Бог проговаря на трима от Апостолите, за да укрепи вярата им в Него.

Юдейския народ не познал в Иисус Спасителя, макар и старателно да изучавали пророчествата. Те се надявали, че техния Месия ще ги освободи от робството на чужденците и ще се възкачи на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не земно царство, за вечни блага, а не за земна слава. Христос често беседвал със своите ученици и не веднъж им казвал, че предстои да бъде разпнат на кръст, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. И за да утвърди вярата им, се показал на трима от апостолите в небесна слава. Изкачил се на Таворската планина близо до Галилея заедно с Петър, Йоан и Яков. Когато стигнали върха на хълма, той се отдалечил и седнал да се моли, а учениците му след време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен – лицето Му светело като слънце, а дрехите му били ослепително бели. С Него били още двама мъже – Моисей и Илия. Изведнъж се чул глас: „Този е Моят възлюбен син, а в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!“. От страх учениците паднали на земята, а Господ се допрял до тях и им казал: „Станете, не бойте се!“. Слизайки от планината, Той им забранил да говорят за това, което са видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с промяна и нова надежда. Самият празник е близо и до края на църковната година, на 17 август предстои да започне новата. На този ден се извършва освещаване на гроздето – първите откъснати чепки грозде се носят в църквата за освещаване и тогава се ядат и раздават. Денят се преобразява и започва осезаемо да намалява, Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. Щъркелите започват да се събират на ята и се готвят за отлитане.

А човекът… е добре да се замисли, да си спомни, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър!

Вашият коментар