АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!

Петровден

На 29 юни почитаме Христовите апостоли Петър и Павел. И двамата са разпънати на кръст от римския император Нерон в 67г, заради разпространение на Християнството и са пример как от грешен и невярващ, може да се обърнеш в защитник на вярата.

рисувана икона Свети ПетърАпостол Петър бил беден рибар, еврейското му име било Симон, а името Петър (което на гръцки означава „камък“) му дал самият Христос. Той е един от първите ученици на Иисус и предан последовател. Когато повели Христос на съд, само той и един от учениците вървяли след него. Но през нощта, обхванат от слабост и малодушие, той три пъти се отрекъл от Иисус. А когато пропял петелът на сутринта, Петър си спомнил предсказанието на Спасителя: „ Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди три пъти да се отречеш, че Ме познаваш!“ и горко се разкаял.

икона Св. Апостол ПавелАпостол Павел (от латинското паулус – малък) и с кръщелно име Савел, първоначално изповядвал друга вяра, не е от учениците на Христос и бил сред гонителителите на Християнството. Но веднъж на път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Сред необикновено светлина чул думите „Савле, Савле, защо ме гониш? Аз съм Иисус, който ти гониш.“. Три дни по-късно е изцелен като по чудо и от яростен противник, се обръща в ревностен пазител на христянското учение. Обезглавен е заедно с Апостол Петър в Рим, а според легендата, на мястото, където паднала главата му, бликнали три извора – мястото сега е днешния манастир „Три фонтана“.

В народните вярвания Петър държи ключовете за райските порти и решава кой е достоен да влезе в Рая и кой не. В жертва на апостолите народа принася младо петле, меси обредни хлябове и раздава петровски ябълки – в някои райони като помен за починалите близки, за да не бъдат гладни на оня свят. Интересна е символиката на петела – в Новия завет става знак за разкаянието на Петър.

Имен ден празнуват Петър, Петра, Петрана, Павел, Павлина, Камен, Кремена. Да са здрави и честити!

Вашият коментар