АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА!
Св. Неделя

На 7 юли почитаме Св. Великомъченица Неделя

Кириакия е родена в Мала Азия, вероятно в град Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. От малка се посветила на Бога и решила да запази своята девственост през целия си живот. Но пораснала умна и красива девица, младежите все я заглеждали и търсели нейното съгласие за брак, но тя отказвала на всички. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от отказа, докладвал на императора, че девицата се е посветила на Христовата вяра. Императорът наказал семейството й със заточение и обезглавяване, а нея самата подложил на жестоки мъчения. Всичко обаче било напразно, защото след всяко мъчение Христос се явявал на девицата и изцерявал раните й. Тогава императорът заповядал да бъде обезглавена. На лобното място разрешили на девойката на се помоли. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена с меча. Това се случило на 7 юли 289 година.

Българските царе Асеневци пренесели мощите й в Търново, столицата на Второто българско царство. До днес е запазено нейното житие, написано на старобългарски от Св. Евтимий, патриарх Търновски. Именно той превел и името на светицата – Неделя. От това време и до наши дни е останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

На 7 юли имен ден пранзуват Неделя, Недка, Нели, Недялко, Неделчо, Ненка, Ненко, Делян. Да са здрави и честити!

А според народните вярвания, ако на деня на Св. Неделя времето е сухо и горещо – зимата ще бъде дълга и студена, а ако е прохладно и дъждовно – предстои мека зима.

Вашият коментар