АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Св. Максим икона

На 21 януари почитаме Св. Максим Изповедник

Св. Максим Изповедник е роден около 580г. в Цариград в богато и знатно семейство. Получава добро образование, заради което го наричат един от най-големите умове на Изтока за своето време. Неговата изключителна слава в църковната история се дължи на неуморимата му и енергична борба против монотелската ерес, според която в Иисус Христос има само една воля – Божествената и изключва неговото човешко начало. И тъй като в Библията е казано, че Бог е създал човека по негов образ и подобие, това би значело, че самите човеци не носят в себе си Божественото начало.

икона Св. Максим ИзповедникМонотелителската ерес била създадена от император Ираклий и цариградския патриарх Сергий при противодействието на римския папа Мартин. Заради високото си образования обаче Св. Максим заемал длъжността императорски секретар в двореца и при излизането на новите укази, които подкрепяли ереста, той напуснал и се отдалечил от императора. Отправил се на запад – има сведения, че известно време е живял на о.Крит, след това в Египет и продължил към Картаген. В 645г Максим влиза в дълбок спор с цариградския патриарх Пир, което предизвиква свикване на няколко епископски събора. Въпреки, че самия папа Мартин I разпространява решението на събора, според което обявява монотелителството за ерес, това не спира и не отказва Цариград от своята теза. Папата е арестуван и хвърлен в тъмница през 653г, където умира. А Максим е заловен и изтезаван – отрязали езика и едната му ръка. По време на изтезанията Максим заявява – Благодаря на моя Бог, че съм изтезаван за престъпления, които не съм извършил! Нека чрез това се умият волните ми прегрешения. През 662г., след нов неуспешен опит да го отрекат от убежденията му, Максим е изпратен на заточение на север заедно с неговия ученик Анастасий. Били изпратени в днешна Добруджа, в крепостта Схимарис – Анастасий починал още по път, а самият Максим – на 13 август 662г на 82 години.

През 680г. по време на VI Вселенски събор в Цариград православието възтържестувало над ереста, а мъченическия подвиг на Максим бил оценен по достойнство. Църквата нарича Св. Максим Изповедник, заради непрестанното му проповядване на православието не само в Цариград, но и по далечни земи по Средиземноморието и Африка.

Почитаме паметта и делото на Св. Максим Изповедник на 21 януари. Честит празник и на всички именици!

Вашият коментар