АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19:30 ЧАСА

На 14 януари почитаме Св. Нина

На 14 януари почитаме Света Равноапостолна Нина – покровителка и просветителка на Грузия.

Родена е в Кападокия около 280г. в семейството на знатен род – баща й бил от рода на Великомъченик Георги Победоносец, а майка й – сестра на Йерусалимския патриарх. На 12 годишна възраст по собствено желание и с благословията на родите си, младата Нина се отдава в служба на Бога. Мечтае да отиде в град Мцхета, където според предание било скрито наметалото (хитона) на Божия син. Една нощ й се явила Богородица, благословила я да тръгне на път и я дарила с кръст от лозови пръчки, който да я пази. За това на иконите Св. Нина се изобразява с този кръст, който я е защитавал през целия й живот. Пази се и до днес като свещена реликва в Тбилиси, в Сионската катедрала.

С това пътешествие към град Мцхета, днешна Грузия, започва просветителския път на младата девица. За разлика от повечето светци, животът й не е кратък и приключва с Божия благословия, по естествен начин в пещерата, в която се била оттеглила да живее.

Св. Нина се почита като просветителка на Грузия, защото с нейно застъпничество и благодарение на нейните проповеди, цар Мириан приема християнството и покръства народа си.

На 14 януари имен ден празнуват Нина, Нинка и Нино. Да са здрави и честити! Икона с образа на Св. Нина може да видите и поръчате ТУК.

Вашият коментар