АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
НА 15 И 16.06 ГАЛЕРИЯТА НЯМА ДА РАБОТИ. М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!
Кирил и Методий

На 11 май почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий

посребрена икона Св. Св. Кирил и МетодийНа 11 май църквата почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, както и професионален празник на библиотекарите.

Първи данни за празнуването на Кирил и Методий на 11 май има в „Христоматия славянского язъка“ от 1852г. на Неофит Рилски. През 1857г. Денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година „Цариградски вестник“ съобщава, че в Пловдив и други български градове започнали да честват братята Кирил и Методий като училищен празник, вместо Три светии.

Пътна Икона - “Св.Св. Кирил и Методий“

Пътна Икона – “Св.Св. Кирил и Методий“

От 1863г. 11 май се установява като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението става и общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда и идеята за химн, текста за който е написан чак през 1892г. от Стоян Михайловски – „Върви народе възродени…“. Панайот Пипков написва музиката за него през 1902г. и песента се превръща в български училищен химн.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916г. празникът се чества на 24 май, а след 1969г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния празник от светския. Затова днес в календара има два празника – църковен на 11 май и светски – на 24 май. Светския носи името Ден на славянската писменост и култура и отново е в чест на създателите й – братята Кирил и Методий и техните ученици – Наум, Сава, Горазд, Климент и Ангеларий.

На 11 май имен празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий. Да са здрави и честити!Иконите, които изработваме в Работилница “Артикос” с образите на Светите братя, може да разгледате ТУК.

Вашият коментар