АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

Мистиката на лятното слънцестоене

На 21 юни 2019г в 15:54 часа настъпва астрономическото лято. Денят на лятното слънцестоене. Денят е най-дълъг. Нощта – най-къса.

Енергията на Слънцето – живителна, унищожителна и пречистваща, достига своя връх. Денят е по някакъв странен начин обвит в мистика и е съпроводен от множество традиции по цял свят. Различните народи празнуват по различен начин, но обединени от едно – култа към Слънцето, силата на неговата светлина и победата на светлината над тъмнината. Скандинавските народи празнуват Midsummer Eve – празник, който по важност за тях е равен с Коледа. Жените се окичват с венци от цветя и танцуват около дървото Maypole. Вечерта палят огньове и вярват, че те ще пречистят хората. В Испания празнуват Денят на Дон Хуан и отново палят огньове. Британците се събират около Стоунхендж, за да изпратят залеза на най-дългия ден и да отправят молитвите си към Слънцето. У нас, край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в чест на Майката Земя и нейния син – Слънцето.

Вярва се, че нощта срещу най-дългия ден е обвита в мистика – носи пророчески сънища и отговори на най-важните за всеки от нас въпроси. А денят на лятното слънцестоене носи силна енергия за изчистване от старото, за приключване, за край. И ново начало. На този ден планирайте, мечтайте, започвайте нови дейности. И помолете Слънцето за помощ. Може да омесите хляб, който обредно да украсите със слънце. Предайте му благодарността си за светлината в живота ви, наречете го за благополучие и го споделете със семейството и близките си.

Вашият коментар