АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА!
тайната вечеря

Какво се случва в дните от Страстната седмица

След влизането на Христос в Йерусалим, което се случва на Цветница, започва Страстната седмица – последните земни дни на Спасителя. Според църквата, всеки ден от седмицата е велик или свят.

На Велики понеделник Христос влиза в храма на Йерусалим и гони търговците от него. По това време имало традиция на 40-тия ден от раждането, всяко семейство да занесе детето си в храма и да го предаде на Господ, заедно с животно като дар. По-заможните носели по-едри животни – агне, теле, а по-бедните – гълъби. Йосиф и Дева Мария влизат в храма с малкия Иисус и принасят като дар два бели гълъба. Но търговците препродавали принесените вече като дар животни на други хора, които искали да направят дар. Христос се ядосал от това и ги изгонил, защото храма е място за молитва, не за търговия.

десетте девициНа Велики вторник Христос проповядва пред храма в Йерусалим. Разказва притчата за 10-те девици. Според тази притча, имало десет девици, които чакали своя жених. Той обаче се забавил и всяка се затворила в стаята си и запалила кандило. Девет от тях обаче заспали и светлината изгаснала. Когато жениха дошъл, видял, че свети само един прозорец – влязъл там и се оженил за тази девица. Христос разказва притчата с думите, че трябва да бъдем бодри и да не позволяваме светлината в нас да изгасне. Всъщност, жениха е Господ, а девиците – сме всички ние. И ако искаме Бог да влезе в дома ни, трябва да бъдем в светлина.

Юда продава ХристосНа Велика сряда Юда договаря предателството на Христос и го продава за 30 сребърника. А през това време Иисус продължава да проповядва пред народа. Една жена искала да принесе дар на Спасителя и да го помаже с много скъпо миро от абансово дърво. В бързината обаче и от притеснение докато го помазва, тя изпуска стъкленицата и мирото се разлива в краката на Христос. Някои възруптали и се възмутили – вместо да се разлива на земята и да се прахосва толкова скъпа течност, можело да се продаде и с парите да се помогне на бедните. Иисус отвърнал, че нуждаещи се винаги ще има, а той самия е време да бъде подготвен и помазан, защото скоро няма да бъде с апостолите си. Тогава помазвали с миро мъртъвците. Така Христос за първи път предсказва и говори за смъртта си.

Велики четвъртък е може би най-важния ден от Страстната седмица. Вечерта Христос събира своите ученици на Тайната вечеря. На нея той им казва, че ще бъде предаден и разпънат на кръст. За първи път се случва тайнството на Светото причастие. Иисус им подава хляб и вино с думите: „Яжте, това е моята плът! Пийте – това е моята кръв!“. ПО време на Тайната вечеря, Христос казва на Петър, че преди първи петли, три пъти ще се отрече от него. След вечерята отиват за молитва в Гетсиманската градина, където идват войниците, за да го арестуват. И понеже не са знаели кой е и как изглежда – Юда им го посочва като се доближава до Христос и го целува.

Идва Разпети петък – денят в който Христос е разпънат на кръста на хълма Голгота край Йерусалим. По пътя към хълма народът крещи „Разпни го!“. Същия този народ, който го посреща с думите „Осанна!“ само преди няколко дни… Измъчван, закован с пирони, окичен с венец от тръни, поливат раните му с оцет… Дева Мария е сред народа и вижда мъките на сина си. Същия ден Христос издъхва. С мъките и страданията си той изкупва греховете на хората и ги спасява от Страшния съд. На Разпети петък християните ходят в църквата, за да се преклонят пред Христовите страдания, пред кръста. В средата на църквата, пред олтара, се изнася маса, покрита с плащеница, върху която е поставено Разпятие, окичено с венци – пресъздава сцената от Голгота. Миряните се провират под масата, за да покажат преклонението си, навеждането на главата, смирението, пред Христос.

възкресение христовоНа Велика събота тялото на Христос е положено върху каменна плоча в пещера, повито в бяла плащеница. И тъй като Иисус вече бил предсказал възкресението си, от страх да не се съживи, сложили войници да пазят входа. Събота е денят, в който духът на Христос слиза в Ада, за да разкъса оковите и да отвори отново райските двери. В събота вечерта, на своеобразно бдение, християните обикалят църквата със свещ в ръка. И в полунощ бързат да се поздравят със спасението – Възкресение Христово!

В неделя, на следващия ден, жени отиват, за да помажат тялото на Христос с миро. Когато влизат в пещерата виждат, че тялото го няма – останал е само белия плат. Тогава им се явява ангел с думите: „Защо търсите живия между мъртвите?“. Изплашени, жените бягат от пещерата и възвестяват Възкресението Христово. Миряните се поздравяват с думите: „Христос Воскресе!“, а отговора е: „Воистина Воскресе!“.

Вашият коментар