АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА. ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!

Иконите на Богородица

Смята се, че първата икона на Богородица е изрисувана от Св. Апостол Лука. Всъщност – той рисува първоначално три нейни икони – две с Христос на ръце и една само с нейния образ. Едната икона е т.нар. Одигитрия или Пътеводителка, където образа на самия Христос е натоварен с много божествена символика, а Дева Мария сочи към него. На другата икона Богородица и Христос са изобразени с допрени бузи и е нар. Елеуса или Умиление. Тук е показана майчината любов. А за третата икона не е останала много информация, смята се, че на нея Богородица е сама с ръце напред, както в иконите Дейсис – т.е. молитвена стойка. Тези първи икони не са достигнали до нас, оригиналните изображения са изгубени, но те са послужили за първообраз и служат и до днес за начина, по който трябва да изглежда една икона.

Икони на Богородица, ръчно изработени в нашата работилница, може да видите ТУК.

До около X век икони са се изработвали също като мозайки, от алабастър, камък, и разбира се – дърво, след X век основно иконите се рисуват върху дърво, като отдолу задължително се полага плат, а върху него специален грунд за рисуване. Относно технологията на изработка и символиката на всеки етап по време на работа, ще напишем отделна статия. Сега нека разгледаме някои от най-популярните икони на Богородица.

икона Богородица ОдигитрияКакто вече споменахме – едната от тях е Одигитрия. Наречена е още Пътеводителка, защото Богородица сочи с ръка към Христос, с което показва че Той е Пътя, по който да вървим и Него трябва да следваме. Важно е да кажем, че Богородица е първия земен човек достигнала израстването, към което би трябвало да се стреми всеки един от нас – обожествяването. Докато иконата на Спасителя представя образа на Бог, станал човек в името на човешкото спасение, то иконата на Богородица показва именно обратното – издигането на човека до Бога. Изобразява се в два основни цвята – червено (в различни нюанси, включително до кафяво) и синьо. Червеното показва връзката й с обикновените жени – тя е непорочно зачатие на Св. Ана и Св. Йоаким, но е родена като всички обикновени хора. Синията цвят, който обикновено е кърпата на главата й, която се показва съвсем малко, е цвета на страданието. По канон, когато Богородица стои до Разпятието, тя трябва да бъде облечена изцяло в синьо. Сръбската икона на Богородица – Катафиги, е изрисувана именно спрямо тези канонични правила. От друга страна синият цвят също показва Божествената природа, защото е носила Сина Божий в себи си. На тази икона Христос е изобразен седнал в скута на Богородица с вдигната ръка, която благославя. Едната му дреха е златиста, която показва Неговата Божествена същност. Христос има много царствен вид и макар да е малко дете, изражението му е сериозно, мъдро, като на възрастен човек.

Другата много разпространена и може би – по-обичана, е иконата на Богородица – Елеуса, наречена още Умиление. Богородица и Христос са с допрени бузи и изразяват майчината любов, връзката между майката и детето. Тук Богородица е истински щастлива, защото е прегърната от детето си. Много често жени и бездетни семейства се молят пред тази икона за даряване с рожба.

Тези две икони, както и всички останали, може да поръчате от нашия онлайн магазин ТУК.

Богородица коронаОколо XVI век под влиянието на западното течение в изкуството Барок, започват да се появяват икони, на които Богородица и Христос са с корони на главите. Символиката е ясна – царственост, но разбира се, има се предвид Царството Небесно. От този момент се появява обръщението „Царице небесна“.

медна икона БогородицаОтново горе-долу по това време се появява и иконата на Богородица – Всецарица. На нея Божията майка е изобразена отново царствено, седнала на трон и отново с Христос на ръце. За първообраз на тази икона се смята иконата от манастира Ватопед в Света гора, Атон. Иконата е чудотворна и има много свидетелства за нейната помощ на хора с онкологични заболявания. Две копия на иконата са пренесени в Москва, където и до днес изпращат до Ватопед писмени свидетелства от посетители и особено от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва и са отправяли молитви пред тази икона.

Казанска Св. Богородица иконаДруга особено обичана и също чудотворна икона е Казанската. На нея Богородица е изобразена с леко наклонена към Христос глава, но не в онази прегръдка, както на иконата Елеуса. Христос е по-скоро в позата от Одигитрия и с дясната си ръка благослава всички, които го погледнат.

Иконата има много интересна история. По време на царстването на Иван Грозни, през 1579г, в град Казан избухва огромен пожар, града е изпепелен. Преди да започнат строежа на новата си къща, дъщерята на едно семейство получава съновидение – явява й се Богородица, която й казва, че под останките има нейна икона и не бива да започват строежа преди да откопаят иконата. Този сън се повторил три път и тогава момичето разказало на родителите си. Започнали да копаят и тя самата изровила иконата – повита в плат, леко обгорен, но иконата била непокътната. С кръстно шествие иконата била пренесена в Казанския девически манастир. Има свидетелства за хора, с проблеми с очите или слепи, които са излекувани и прогледнали, след като са се докоснали до таиз икона и са отправили своите сърдечни молитви пред нея.

Друго голямо чудо, сътворено от иконата е по време на обсадата на Москва от поляците през 1612г. Руски опълченци решават да освбодят града, взимат иконата със себе си и тръгват на поход, стигат Москва, но никак не им се искало да разрушават обичания град. И тогава се случило чудо – поляците обявили, че се отказват и се предават. Опълченците влезли тържествено в Кремъл, носейки иконата отпред. Три века по-късно иконата отново помага на Русия – при битка между руснаците и фашистите, които стигнали пред Москва, оръжията на германците блокират и те се отказват. По-късно някои от войниците разказват, че останали като обезумели, когато видели образа на Богородица над руската армия.

Казанска Богородица може да поръчате ТУК.

Богородица СедемстрелнаМного популярна икона на Богородица е Седемстрелната или наречена още Смекчаване на злите сърца. На нея Богородица е изобразена сама, без Христос, а седем саби или стрели са забити в нея. Много тъжна икона, която показва страданието на Богородица пред мъките на нейния Син. Самата тя била разказала, че когато Го видяла разпнат на кръста, сякаш някой пробол сърцето й. Тази икона показва именно тази скръб. Има и друга подобна икона, на която Богородица е пронизана само от една сабя – точно в сърцето, и е наречена Плачеща. Повече за тези две икони може да прочетете в отделна статия ТУК.

Друга много популярна икона е Йерусалимската. Според поверието именно тя е първия образ на Богородица, който тя благословила с думите „Благодатта на Родилия се от Мен и Моята милост да пребъдат в тези икони.“. Иконата е от типа Одигитрия, като тук освен, че благославя с дясната си ръка, в лявата Христос държи Земното кълбо. По-късно на отделна негова икона изобразен по този начин е наречен Вседържител – т.е. Негово е и Земното царство. Повече за Йерусалимската икона на Богородица може да прочетете в отделната ни статия за нея ТУК.

И още една особено популярна икона на Богородица е Достойно Ест. Много богата откъм образи – освен Богородица и Христос, които са с корони, на нея са изобразени архангелите Михаил и Гавриил (в някои случаи са ангели) и Светия Дух най-отгоре, над всички. Според преданието лично Архангел Гавриил предава на молещ се монах думите, с които да се възхвалява тази икона на Божията майка –

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.

По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,

нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.

Това са част от по-известните образи и икони на Пресвета Богородица. Всичко нейни икони, които изработваме в Работилница „Артикос“ може да разгледате ТУК. Ако търсите някоя определена и не я виждате, свържете се с нас, за да обсъдим възможността за нейната изработка. Може да ни пишете на info@artikos.bg или да се свържете с нас по телефона: 0888 10 52 53.

Вашият коментар