АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!

Звездата от Вергина

През юни 2015 медиите в България съобщават за сензационна археологическа находка, открита в Созопол. При археологически разкопки е открит артефакт – оловен амулет с формата на бича глава и осемлъчна звезда на челото. Находката датира от V в.пр.Хр. Древните траки носели амулета или го закачали в дома си, като вярвали, че пази от зли духове и носи късмет. До преди намирането на тази находка се смяташе, че Звездата от Вергина е македонски символ, открит и в гроба на Филип Македонски. Тя обаче датира от IV в.пр.Хр, което значи, че тази в Созопол е по-стара и е била пренесена от Филип Македонски при посещенията му в Черноморския град.

За първи път Звездата от Вергина е била открита през 1977г върху златен сандък, намерен в царска гробница от времето на Антична Македония (640г.прхХр.- 148г.пр.Хр.), близо до с.Вергина, Северна Гърция. Там е изобразена с шестнадесет лъча, а по-късно са намерени на различни места образци с осем и дванадесет лъча.

Сувенир „Звездата от Вергина“

В Работилница „Артикос“ изработихме репродукция на намерения артефакт – глава на бик със звезда на челото. Може да бъде поставена в дома против зли сили и уроки или просто като български символ от времето на древните траки. Подходящ подарък както за българи у нас и по света, така и за чужденци, които да вземат със себе си символ от древните тракийски земи. Вижте още ТУК.

сувенир медНе пропускайте да видите и една от най-новите ни изработки – чиния, изработена от масивна кована мед, която е абсолютно функционална и може да бъде използвана като купа за плодове, ядки и др., както и като декорация или малък акцент в интериора. Вижте я ТУК.

Видео по темата от българска медия има ТУК.

Вашият коментар