АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!
Задушница

Задушница

Задушница е ден за възпоменаване душите на починалите. Обикновено в църковния календар задушниците са 3 през годината, винаги в събота. Богослужението е с молитви за мъртвите и камбаните бият траурно, с отмерен удар. Службата е заупокойна, а след нея се прави обща панихида. Близките и роднините на починалите посещават гробовете им, почистват ги, преливат с вино и вода, палят свещи, раздават жито, в по-ново време и дребни сладки.

Задушниците нямат фиксирана дата в календара и се менят, спрямо празниците. През 2024 година се падат: на 9 март – Задушница преди Великия пост, на 22 юни – Черешова, а на 2 ноември – Архангелова задушница.

Месопусната задушница, или Голямата задушница, е в съботата преди Неделя Месопусна (Месни заговезни). Денят винаги е седмица преди началото на Великия пост, който предшества Възкресение Христово. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. У нас по традиция се прави „коливо“ – подсладено варено жито, което се раздава за „Бог да прости душите на починалите“. Чете се пространният молебен, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.

Черешовата задушница винаги е в съботата преди големия празник Петдесетница. Нарича се така, защото, обикновено, освен традиционните жито, вино, хляб, на гроба се носят и череши. Тъй като е в края на пролетта, близките на починалите почистват гробовете им от новопораслите треви и оставят цветя.

Архангеловата задушница е в събота преди Архангеловден. Нарича се още „Велика“, тъй като напомня за грижите на Божиите ангели и на Божия воин Архангел Михаил за душите на покойните, е посветена и на загиналите воини на земята. За това в някои райони се нарича също „Мъжка задушница“.

Вашият коментар