АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!
Трифон Зарезан

В чест на Св. Трифон зарязваме лозята

На 1 февруари честваме Трифон Зарезан. Празника се отбелязва като ден на лозари и винари, в чест на Св. Трифон – пазителя на лозята.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – на 1 февруари се чества Св. Трифон, на 2 – Сретение Господне, а на 3 – Св. Симеон.

Св. Трифон е мъченик, роден в малоазийската област Фригия, Римската империя. Именно тази област се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва 17-годишен той си спечелва славата на лечител, след катоо изцерява дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът му обаче – Деций Траян, бил непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Св. Трифон, който отказва да се отрече от вярата си и бил посечен с меч. Това се случва през 248г.

В негова чест на 1 февруари празнуваме Трифоновден. Празникът е съпроводен с много традиции и обичаи, сред които е зарязването на лозята. Рано сутринта домакинята омесва питка, сварява пълнена кокошка и заедно с бъклица вино ги слага във вълнена торба. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват и от три лози отрязват по три пръчки. Отново се прекръстват и поливат отрязаните места с вино. Избира се „царят на лозето“, който се окичва с корона от оплетените отрязани пръчки. Под звуците на гайда и тъпан се връщат в селото и спират пред всяка къща. От там домакинята излиза с котле вино, дава на всеки да пие от него, а остатъка плисва върху „царя на виното“ с думите: „Нека е на берекет! Да прелива виното през праговете!“. А Царят отговаря с: „Амин!“ (Да бъде!). Когато стигнат дома на Царя, влизат в него, той се преоблича и в нови дрехи всички сядат на трапезата. Така започва тридневен празник – три поредни дни, наречени Трифунци. Дните се почитат и за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножица, за да не се отваря устата на вълка. Не предат и не шият. Месят обреден хляб, от който раздават на съседите, но дават и на животните в кошарата – за предпазване от вълците.

Имен ден празнуват Трифон и Трифона. Да са честити! Икони на Св. Трифон вижте ТУК.

Вашият коментар