АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБРАБОТВАТ С ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Богоявление, Кръщение на Христос

Богоявление

Според библейската легенда на този ден Иисус Христос е покръстен от Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Кръщението се състояло в потапяне на всеки до шията и изповядване на всичките грехове. Когато видял Иисус, Йоан Кръстител се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. В момента на кръщението небето се отворило – Светият дух слязъл във вид на гълъб, който кацнал на рамото на Христос. Разнесъл се глас, който оповестил, че това е синът Божий: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Така Бог се явява на хората в своята триединност – Синът Христос, Светия дух – гълъбът и Отецът – гласът. От тук идва името на празника – Богоявление. От Коледа до Богоявление се смята, че дните са „мръсни“ и зли духове бродят по земята. С кръщаването на водата обаче настъпва пречистването и светът става отново безопасно място.

На този ден се извършва ритуалното хвърляне на църковния кръст във вода. Отчето от местната църква хвърля кръста в река, езеро, море, а нечетен брой мъже скачат в ледените води, за да го извадят. Вярва се, че който хване кръста, ще бъде здрав и честит през цялата година. Болните се потапят във водата, където е хвърлен кръста, и вярват, че ще се изцерят. Вода се носи и в дома, ако се наложи през годината за лек. В района на Казанлък и Калофер мъже играят т.нар. мъжко хоро в студените води на реката.

Според поверията, ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Ако на самия ден времето е сухо и студено – годината ще бъде добра и плодородна. А в нощта срещу Богоявление в късна доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бога това, което си пожелае.

В народните традиции празникът се нарича още „Водици“ и се свързва с обичая „мълчана вода“. Според него, в пълно мълчание и усамотение може да „заредите“ водата с положителни мисли и енергия и да предизвикате благополучие в живота си. Но внимавайте! Ако наистина вярвате в тази възможност, бихте могли поради незнание да си навлечете повече вреди, отколкото ползи. В днешно време отвсякъде ни залива информация как да привлечем пари, любов и късмет в живота си. Прадедите ни са знаели, че това не е шега работа и ние ви съветваме просто да бъдете чисти пред себе си и Бога и тогава ще получите всичкия успех, който желаете, без да правите други специални ритуали.

Богоявление се нарича още Йордановден. Почита се на 6 януари и имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Божан, Божана. На трапезата задължително се слагат питка, свинско месо и сърмички. Родилите скоро жени правят кравайчета и раздават на близки и съседи, за здраве на детето.

Вашият коментар