АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ОНЛАЙН МАГАЗИНЪТ РАБОТИ С ДОСТАВКА "ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ". ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19:30 ЧАСА

На 19 октомври почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец – закрилник на българите

На 19 октомври православната църква почита Св. Иван Рилски Чудотворец, скромният отшелник от Рила планина, наричан още приживе земен ангел. Почита се от целия български народ, като закрилник и небесен покровител.

Икона - “Св. Иван Рилски Чудотворец“ - Житие

Икона – “Св. Иван Рилски Чудотворец“ – Житие

Роден е около 876г в село Скрино, близо до Дупница. До 25-тата си година бил тих и скромен овчар, който винаги имал интерес и влечение към христовата вяра. Животът му съвпада с време на духовен подем по българските земи, строят се много църкви и манастири. Преподобният Иван Рилски е съвременник на княз Борис I, на цар Симеон и цар Петър. Оставяйки овчарството, Иван постъпва в манастир „Св. Димитрий“ в подножието на връх Руен. Там получава образование, изучава религиозните книги и развива своите заложби към духовно съзерцание. Приема монашеството, но не остава дълго – предпочита да се отдаде на самота, в пост и молитви. По пътя си се спира на няколко места, включително в манастира край село Герман до София, на който по-късно е дадено неговото име. Накрая Св. Иван стига Рила планина и решава да остане там, където по-късно основава манастир. Рилския манастир устоява хилядолетия и до днес и се е ползвал с почитта дори на султана по време на турското робство. Рилския манастир винаги е бил културно и духовно средище, благодарение на който се е запазила българската вяра през вековете.

Пътна Икона “Св. Иван Рилски Чудотворец“Св. Иван Рилския умира на 18 август 946г. на около 70 годишна възраст и първоначално е погребан в каменна гробница в Рила планина, където е прекарал остатъка от живота си. По-късно мощите му са пренесени в Средец, а след превземането на българската столица от унгарския крал Белла III, същия ги пренася в Унгария. Само 4 години по-късно обаче е принуден да ги върна на българите, а цар Асен ги занася във Велико Търново. През 1469г монасите от Рилския манастир ги пренасят обратно в рилската обител, където почиват и до днес.

Ръчно изработени икони с образа на Св. Иван Рилски Чудотворец може да разгледате ТУК.

Вашият коментар