АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА. ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБРАБОТВАТ С ДОСТАВКА 24 ЧАСА!

Успение Богородично

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници, който се чества наравно и от православни, и от католици. Отбелязва се на 15 август. Икони на Богородица, ръчно изработени в нашата работилница, може да видите ТУК.

В църковните писания, стигнали до наши дни, се разказва за смъртта на Божията майка на 64 годишна възраст. След дълги молитви Бог да я прибере в Неговото небесно царство, един ден в Гетсиманската градина пред нея се явил Архангел Гавриил. Носейки й райско клонче, той й известил новината за нейното въведение в Божието царство след 3 дни. По нейна молба в деня на успението й, при нея се явили всички апостоли, без Тома. Тя помолила никой да не скърби за нея, защото е щастлива и готова да поеме по Пътя си. Явил се и самият Иисус Христос заедно с ангели и светци, за да я отведат със себе си. Апостолите погребват тялото на Дева Мария в една пещера, близо до Гетсимания. На третия ден след смъртта й отварят пещерата, за да се преклони пред нея и закъснелият Тома. Но намират само плащеницата. На този ден пречистата Божия майка се явява пред Апостолите и им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките ви дни!“.

В памет на явяването й Църквата отрежда в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“. В народните традиции празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Дева Мария (8 септември). След литургията в църквата се освещава занесен от миряните хляб, който след това се раздава за здраве, но и за починалите близки. Отбелязва се и края на Богородичните пости и се разрешава риба. Задължително се ядат диня и грозде, а обредната трапеза включва още варено жито и каша от пиле.

Според поверията, на 14 август вечерта, жените, които искат да имат дете, молят Богородица да им помогне, носят дарове и остават да преспят в църква, носеща нейното име. Вярва се, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На 15 август всички млади жени не бива да се докосват до нищо червено, за да не останат бездетни.

Имен ден празнуват Мария, Мара, Марийка, Мима, Мими, Мариана, Марияна, Мариан, Марио, Мика, Маша, Мариян, Мариела, Мариета, Минка.

Вашият коментар