АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Маска на цар Терес

Съкровищата на България – Маската на цар Терес

През лятото на 2004г близо до гр. Шипка, Казанлъшко, е открита археологическа находка, която приковава вниманието на целия свят. Уникална златна маска на тракийски владетел. Тежи 673гр, изработена е от 23-каратово злато и е идеален релефен образ на Одриския цар Терес I. При разкопките на могила Светицата е открит гробът на Терес, в който, освен уникалната маска, са намерени още златен пръстен с тегло 15гр с издълбан на него олимпиец гребец, бронзова ризница от 2 части – за гърдите и гърба, няколко керамични, бронзови и сребърни съда, копи и железен меч.

Златната маска на цар Терес е абсолютен световен уникат. Това е най-тежката маска откривана до момента. Тези от Микена, за сравнение, са тънки като фолио и тежат около 50-60гр. Находката и до днес няма стойност, но според учени, историци и археолози, ако бъде предложена на търг, вероятно цената й ще бъде милиони. Маската на Терес е поредното доказателство, че по българските земи са царували велики мъже и са погребвани като истински божества.

Цар Терес е тракийски владетел на Одриското царство. Живял е около 500г.пр.Хр. Починал е на 92 години, вероятно от старост. Някои учени оспорват факта, че откритата маска е негова, тъй като няма открити инициали върху нея. Те правят съпоставка с гробницата на Севт III, където е открит шлем, върху който с пунктир е изписано, че принадлежи именно на него. Интересно е, че в древен Египет например, маски върху лицата на погребани владетели са били слагани като знак за обожествяване или когато лицето е било обезобразено заради битка или болест. Тогава маската е била изработвана така, че да показва лицето на владетеля във времето, когато той е бил здрав. Пример за това е маската на Тутанкамон. В случая обаче маската на Терес по-скоро е била изработена, за да обожестви и покаже силата и могъществото на Одриския владетел, тъй като няма данни да загинал в битка или поради други обстоятелства, които биха обезобразили лицето му.

Талера малка - “Маската на цар Терес” - позлатена с кутия.

Талера малка – “Маската на цар Терес” – позлатена с кутия.

В Работилница „Артикос“ изработваме репродукция на маската, която е значително по-малка като размер, което обаче я прави удобна за пренасяне в ръчен багаж. Направена от галванична мед и позлатена, поднесена в ръчно изработена кутия – уникален подарък за ценители на предмети с историческа стойност, историци, учени, колекционери, чуждестранни гости и делегации.

Предлагаме и малка талера, в центъра на която е изобразена маската на цар Терес. Изработена е от галванична мед и е позлатена. Малък сувенир с голяма стойност, подходящ като фирмен подарък или като „нещо за спомен“ от великите тракийски земи. За по-големи количества, заявени от други фирми или институции, предлагаме индивидуални оферти. За въпроси, запитвания и връзка с нас, използвайте мейла или телефона, посочени в Контакти.

Вашият коментар