АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА и НА 1 АВГУСТ - НЕДЕЛЯ, МЕЖДУ 11 И 18 ЧАСА! ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Съкровищата на България – Панагюрското съкровище

През декември 1949г е открито едно от най-популярните днес съкровища на България – Панагюрското. Намерено е в нива от трима братя, на 2км от Панагюрище, в местността Мерул.

Състои се от 9 златни предмета – осем ритона и една фиала с общо тегло 6,164 кг. Принадлеждало е на неизвестен одриски владетел от края на IV и началото на III в.пр.н.е. Най-вероятно съдовете са били използвани за религиозни ритуали. Представянето на богове, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества имат за цел да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала. Подобни съдове от благороден метал са били символ на висок социален статус. В стила и украсата им се преплитат тракийски и елински влияния.

Два от ритоните са оформени като глави на елени, а един – като глава на овен. Четвъртият представя предната част на козел – главата и предните му крака, а другите три представляват глави на амазонки. На всички тях в горния им край са изобразени различни богове – Хера, Артемида, Аполон, Херакъл, Тезей, Афродита, Парис, Хера, Атина. Дръжките също са оформени като животни – кентаври (тяло на кон и тяло на човек от кръста нагоре с главата), сфинксове, лъв. Върху най-големия ритон – амфората, са изобразени три сцени.

Плакет „Фиала“ - Панагюрско съкровище с кутия.

Плакет „Фиала“ – Панагюрско съкровище с кутия.

Деветият съд представлява фиала – плосък като тава съд за пиене на течност по време на ритуал. Смята се, че обикновено течността се е изпивала с повдигане срещу слънцето, за да може при изпиването й участващият в тайнството да погледне светлината през дъното на съда. Панагюрската фиала е с диаметър 25см и височина 3см. На нея са изобразени венец от 24 жълъда и общо 72 негърски глави – разположени в 3 концентрични кръга и всяка една абсолютно уникална и различна от останалите. В центъра на фиалата има издаден полукръг, върху който е изписана нейната стойност по монетната система на град Лампаск, разположен на Малоазийски бряг на Дарданелите. Златото, от което е направена фиалата, се различава от златото, от което са направени ритоните. Панагюрската фиала е един от най-популярните съкровищни съда, превърнал се в емблема за държавата ни и историческото наследство, оставено ни от траките.

В работилницата изработваме две репродукции на фиалата от Панагюрското съкровище. Едната е с размери 17,5см. Представлява умалено копие на оригинала. Изработва се чрез галванопластика и ръчно кована мед и е цялостно позлатена. Компактна и удобна за пренасяне в ръчен багаж. Поднесена в ръчно изработена кутия.

Панагюрската фиала с негърски глави представяме и изобразена върху малка талера с размер 10см. Умалено копие на оригиналната фиала, вградена в богато украсена с полукръгове талера, поднесена в ръчно изработена кутия. Изработва се от галванопластика и ръчно кована мед и е цялостно позлатена.

Талера малка - “Фиала” - позлатена с кутия.

Талера малка – “Фиала” – позлатена с кутия.

Ако търсите уникален и стойностен подарък за колекционер, историк, археолог, учен, за делегация или чуждестранни гости, за високопоставен служител, или просто за човек ценител – това е точния подарък, от който имате нужда.

Разгледайте фиалата и останалите сувенири с тракийски мотиви, които изработваме в Работилница „Артикос“, в категория „Тракийски мотиви“ на онлайн магазина.

Вашият коментар