АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Летнишко съкровище

Съкровищата на България – Летнишкото съкровище

Открито през 1963г случайно при изкопни работи, съкровището край с. Летница, Ловешко, се състои от 23 елемента за конна амуниция. По всяка вероятност в днешния си вид не е пълно, защото е било събрано от хората, които са го открили и едва няколко дни по-късно е било иззето от тях.

Съкровището е датира около IV в.пр.н.е. и се състои от 15 плочки и 8 ажурни апликации, мотивите от които са познати от тракийската и древногръцката митологии. Върху плочките са изобразени сцени, представящи пътя на младия тракийски аристократ до достигане на царско и божествено съвършенство, а от там – и на безсмъртие. Плочките носят изключителен социален и религиозен смисъл, внушавайки божествения произход на царската власт. Една от плочките е изключително ценна находка – на нея тракийския майстор е изобразил хиерогамия – свещен брак на Великата богиня майка със Сина й.

Съкровището е открито с бронзов котел, обърнат с отвора надолу, което говори за жертвоприношение. Траките са почитали изключително много конете. Конят при траките е зооморфния еквивалент на човека. Той е обредно животно при опгребението на царя, което се принася в жертва на гроба на своя господар, за да осигури новото му раждане. В ценностната градация на кървавите жертвоприношения това на коня следва това на човека.

В Работилница Артикос изработваме няколко различни сувенира с елементи от Летнишкото съкровище, включително и репродукции на всичките 23 елемента от него. Част от тях или всичките може да бъдат поднесени на стилен дървен плакет. По отделно сцените и елементите от съкровището са вградени в красиви медни талери, по желание със сребърно или златно покритие. Върху капаците на кутийки за бижута също сме вградили елементи репродукция на ценното съкровище. А самите кутийки могат да бъдат стилен подарък за всяка жена или да бъдат използвани в различни ритуали, носейки духа на древните траки.

Плочките от Летнишкото съкровище са и ценен фирмен подарък. Бихме могли според желанието ви да ги подготвим в различни плакети или кутии, да добавим плочка с желан от вас надпис, или да ги комбинираме с други български традиционни символи – мускал българска роза или бутилка вино в дървена кутия. Запитвания може да изпратите на посочените мейл и телефон за контакти тук или в онлайн магазина на адрес www.artikos.bg . Там може да разгледате и наличните в момента сувенири с елементи от Летнишкото съкровище, както и с други тракийски мотиви.

Вашият коментар