АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА!
Сретение Господне

Сретение Господне

На 2 февруари отбелязваме един от дванадесетте най-големи християнски празника – Сретение Господне. На четиридесетия ден от раждането на Иисус Христос Дева Мария го занася в Йерусалим, за да го покаже на Бога. Праведния Йосиф бил с нея и държал два гълъба. Както традицията повелява – родителите трябва да принесат в жертва агне, но ако семейството е бедно, трябва да занесе два гълъба. В храма бил и светият старец Симеон, наричан още Богоприемец. За него преданията разказват, че бил един от седемдесетте преводачи на Стария завет от еврейски на гръцки език. Светият дух му обещал, че няма да умре, преди да види Христа Господен.

Когато внесли Младенеца в храма, Симеон го взел на ръце и провъзгласил спасението на целия човешки род и се обърнал към Мария с думите: „Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израеля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца!“.

С днешния ден църквата отбелязва и срещата на Стария и Новия завет, чието изпълнение ще преведе човека в Царството небесно.

От тогава и до днес е останала традицията след раждане 40 дни бебето да не се показва на други хора, а на четиридесетия ден да се занесе в църква и да се представи пред Бога, да се прочете молитва и да се приготви гощавка.

В някои райони на страната на днешния ден приемат, че не се работи, жените не бива да пипат остри предмети, а да сготвят питка и зелник и да раздадат в две къщи. А според това дали в къщата влезе пръв мъж или жена, се гадае каква рожба ще се роди в този дом.

На Сретение Господне имен ден празнуват Радослав, Радослава, Радост, Радостин, Радостина, Радина, Ванеса, Сретен. Да са здрави и честити!

Вашият коментар