АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ОНЛАЙН МАГАЗИНЪТ РАБОТИ С ДОСТАВКА "ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ". ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19:30 ЧАСА

На третия ден след Рождество почитаме Св. Стефан

На 27 декември, третия ден след Коледа, почитаме първомъченик Стефан – една от първите жертви, загинал в борба за християнската вяра. Стефановден е последният празник в годината и се смята, че с него се „затваря кръга“.

След Възнесението на Христос били избрани седем дякона, които да се грижат за християнското общество и разпространението на вярата, пръв сред които бил Стефан. Обезпокоени обаче от бързото разпростиране на Христовото учение, съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Стефан и тъй като не успяват да го оборят – настройват народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон. Разярената тълпа го изкарва извън града и го убива с камъни.

Пътна Икона - “Св. ПървоМъченик Стефан“

Пътна Икона – “Св. ПървоМъченик Стефан“

Последните думи на светеца са „Господи, не им зачитай този грях!“. Тялото му е оставено на пътя, изядено и разнесено от хищниците и птиците. Част от мощите му са открити след видение през пети век и са пренесени в Сионския хран в Йерусалим.

Стефан означава „венец“. На този ден у нас младите семейства ходят при кумовете, а жените според старо суеверие не се къпят.

Имен ден празнуват Стефан, Стефка, Стефана, Венцислав, Венцислава, Стамен, Станимира, Цанко, Стоян, Стояна.

Вашият коментар