АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
НА 15 И 16.06 ГАЛЕРИЯТА НЯМА ДА РАБОТИ. М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!

Св.Св. Константин и Елена почитаме на 21 май

На 21 май Православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Ако трябва да кажем нещо за тях в едно изречение може би то ще бъде: „Императорът, който въвежда християнството като официална религия във Византия и неговата майка, която търси и намира доказателството, заради което да повярват неверниците – Кръста Господен.“

икона, Св. Св. Константин и Елена"

икона “Св. Св. Константин и Елена”

Император Константин поема трона от баща си на 34-годишна възраст, за столица на Римската империя избира местността край Босфора на Черно море и за няколко години построява град, кръстен в негова чест – Константинопол. След издадения от Константин Милански указ, който налага верска търпимост и дава право на християните да почитате техния бог, а на езичниците да провеждат своите ритуали, Константинопол става първата християнска столица. Има едно популярно предания за Св. Константин, според което той побеждава в битка за Рим с Божия помощ. В навечерието на сражението, императорът видял в небето кръст. Езичниците го приели за лоша поличба, тъй като го свързвали със смъртно наказния в Римската империя. Константин обаче знаел, че това е знак за помощ от Бог. Същата нощ Господ се явил в съня му и му казал да направи знамена във формата на кръст и да изрисува кръстове на доспехите на войската си. Така и направил и спечелил битката. А народът на Рим го обявил за свой император. По-късно издигнали статуя на Константин – в ръка държал копие, което завършвало с кръст, а отдолу бил сложен надпис „Чрез този спасителен знак аз спасих града от игото на тиранина.“

Не е ясно кога точно Константин приема християнството, но според някои източници е много след като спира гоненията срещу него. Умира на 65 годишна възраст, а тялото му е погребано с почести в златен ковчег, положен в специално построена за целта църква – „Свети Апостоли“.

икона Св. Св. Константин и ЕленаМайката на Св. Константин – Елена, също била отдадена на християнството. През 325г тръгва на поход да търси Кръста Господен. Пристига в Йерусалим, открива хълма Голгота, гробницата на Христос, а недалеч от нея и яма, в която са хвърлени двата кръста на разбойниците, разпнати заедно с Иисус, но и самият Кръст Господен. Според легендите, тя изпраща парче от него на своя син Константин. Императорът заповядва на това място да бъде издигнат храм – „Гроб Господен“, който днес наричаме Божи гроб. А следите на кръста се губят… Според преданията части от него са разнесени по далечни земи, включително и у нас, в Кръстова гора.

В народните обичаи Св. Св. Константин и Елена се почитат с тайнствения обичай нестинарство. Наричан още Тайната на Странджа, заради легендата, с която се свързва. Църквата го отрича, а самите християни вярват, че танцуващите боси в огъня получават благословия именно от Светите син и майка Константин и Елена.

Имен ден на 21 май празнуват Константин, Костадин, Елена, Елеонора, Елка. Да са здрави и честити!

Икони с образите на Светите Константин и Елена може да видите ТУК и рисувана икона – ТУК.

Вашият коментар