АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА. ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!

Св. Пророк Самуил – измолен от Бога

На 20 август почитаме Св. Пророк Самуил и Св. 38 мъченици Пловдивски. Имен ден празнуват всички с името Самуил, което означава „изморен от Бога“. Ето защо:

икона Св. Пророк СамуилСамуил живял през XI век преди Христа. Според легендата, неговият баща Еркана имал две жени – Ана и Фенана. Макар той да обичал повече Ана, тя не можела да има деца… Молела се горещо дълги години на Бог да я дари с рожба. Обещала, ако молбата й бъде чута, да принесе детето в служба на Бог. И ето че чудото се случило. Кръстили го Самуил – измолен от Бога. Дали го да остане и расте в храма при първосвещеник Илий.

Детето растяло и говорело много мъдро, възрастните започнали да се вслушват в думите и съветите му и открили, че той има дарба да пророкува. Според желанието на всички бил избран за съдия и началник. Самуил управлявал мъдро, като благодарение на него израилтяните се избавили и от двайсетгодишно робство. Макар да имал синове и когато остарял да искал те да поемат съдийството и управлението, се оказало, че те не са достойни, защото били алчни и не се вслушвали в съветите на баща си. Така, първо за цар бил избран човек от Вениаминовото коляно, а когато и той не се справил, Бог посочил своя избранник – Давид, син на Йесей. Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него, защото действително живял достойно.

Икона на Св. Пророк Самуил може да поръчате от нашата работилница ТУК. Ако желаете да бъде изработена в друг размер, свържете се с нас -> КОНТАКТИ

Вашият коментар