АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА!
Св. Николай - 848х400

Св. Николай Чудотворец покровителства морето

Ръчно изработени икони на Св. Николай Чудотворец може да разгледате ТУК.

икона Св. НиколайСв. Николай е роден през втората половина на III век в Мала Азия. Още от малък проявявал добродетелите, които по-късно го прославили пред Бога и човеците. Явно неговия чичо, който бил епископ, ги е предусетил и го въвел в чин презвитер. По време на ръкополагането, епископът произнесъл думи, с които като че орисал младия Николай: „Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!“ . Така минал в последствие целия живот на Св. Николай – в помощ на страдащите, защита на невинните и укрепване на вярата в обезнадеждените.

Икона барелеф – “Св. Николай Чудотворец“Икона барелеф - “Св. Николай Чудотворец“

Умира през 325г, оставяйки след себе си спомена за удивителни морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на корабокрушения. Смята се, че Св. Николай имал власт над морските ветрове и течения, за това на този ден не се излиза с лодка в открито море.

Според народните вярвания, когато шестима братя светци, си поделяли света, на Николай се паднали моретата. Било му отредено по вода да ходи, кораби да води по морета, ветровете да спира. Едно поверие гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, лодката му се пробила и започнала да потъва. Тогава светецът бръкнал във водата, извадил един шаран и запушил дъното. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на този ден. На 6-ти декември шаранът не е просто гозба, той е ритуал, своеобразно жертвоприношение. Обикновено се приготвя пълнен, на фурна, може и увит в тесто. Смята се, че за да е берекетлийска годината, рибата, която се яде на Никулден, трябва да е с люспи – колкото повече са люспите, толкова повече ще са жълтиците в дома. От люспите на шарана може да сложите и в портфейла си – да е на късмет и берекет.На трапезата още традиционно присъстват пълнени сухи чушки с боб, тиквеник и прясна питка.

Денят е и професионален празник на банкерите.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Николета, Кольо. Да са здрави и честити!

А иконите, в чест на Св. Николай, които изработваме в Работилница “Артикос”, може да разгледате тук: www.artikos.bg

 

Вашият коментар