АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА!

Св. Андрей – покровителят на мечките и зърното

Ако търсите икона на Св. Апостол Андрей – вижте ТУК.

На 30 ноември отбелязваме деня на Св. Андрей – братът на Св. апостол Петър. Наречен е Първозвани, понеже пръв тръгва след Иисус. Андрей бил на брега на река Йордан, когато Св. Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: „Ето Агнецът Божий!“. Като чул това, Андрей веднага тръгнал след Иисус и прекарал с Него целия ден. След това намерил брат си Петър, рекъл му „Намерихме Месия!“ и го завел при Него.

икона Св. Апостол АндрейСлед разпването на Христос, когато апостолите тръгват по света да проповядват словото Божие, Андрей се отправя през Гърция, по нашите брегове на Черно море и стига до Грузия и Скития. Връща се обратно през Византион и стига гръцкия град Патра. Тогавашния управник, като разбира за пристигането на апостола, издава заповед да бъде задържан и затворен в тъмница. Бил заставен чрез мъчения да се откаже от вярата си, в противен случай ще бъде разпънат на кръст, също както неговия учител. Но Андрей не отстъпил и дори казал, че не само, че не се страхува от кръстната смърт, а за него би било чест. И така, отказвайки да се отрече от Иисус, Андрей бил на разпънат на кръст с формата на буквата Х, наречен по-късно в иконографията „Андреев кръст“. Мощите му се съхраняват от 13 век насам в италианския град Амалфи.

У нас Андреевден е съпроводен с различни поверия, обреди и дори езически обичаи. Всички те са свързани с надеждата за по-лека зима. Вярва се, че от днес деня започва да наедрява колкото едно зърно, за да надделее над нощта напролет, когато ще свърши и зимата. Според едно предание, мечка изяла вола на Андрей, а той успял да я залови и я спрегнал нея в ралото, за да изоре нивата. Заради това деня се нарича още Мечкинден. За добра реколта и за да не ядат мечките зърното, на днешния ден се вари царевица, жито, грах, боб.

На Андреевден имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андреа, Дешка, Първан.

Вашият коментар