АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Черепишко-евангелие

По следите на Черепишкото евангелие

Черепишки манастирМежду живописните скали на Искърското дефиле, само на крачка от реката, от столетия вярата се пази в Черепишкия манастир. Построен е по времето на Цар Иван Шишман през 14 век, но скоро след това е бил разрушен от нахлуващите османлии. Името му идва от струпаните кости на загиналите в битките между българските войски и поробителите, а костница се пази и до днес. Църквата към манастира носи името „Успение Богородично“.

Възстановен и обновен от иконописеца, зограф и книжовник свети Пимен Зографски през 16 век, Черепишкият манастир се превръща в истинско духовно средище по време на Възраждането. Жилищните сгради, които могат да бъдат видяни днес, са построени през 1836г от игумена Йосиф. В манастира са запазени стенописи от 16-18 век и 19 век, оттогава е останал и колекция от икони.

Мястото е било често посещавано от Иван Вазов. Тук е получил вдъхновение за много от творбите си, сред които „Дядо Йоцо гледа“ и „Една българка“. В негова чест и памет е оформен специален кът, посветен на народния поет и писател.

Черепишкият манастир е действащ и предлага настаняване за нощуване. Чества храмовия си празник на 15 август – Успение на Пресвета Богородица, тъй като църквата към манастира носи името „Успение Богородично“.

През 1612г в Черепишкия манастир е изработено прочутото „Черепишко четвероевангелие“ с изключително красиво изписани страници и ръчно изработен обков на кориците, с изобразени библейски сцени, с позлата. Изработено е от чипровските майстори братя Никола и Пала. През 2013г премиерът на Република България Марин Райков подарява копие на евангелието на папа Франциск по време на българска аудиенция по повод 24 май.

Икона "Св. Богородица - Достойно Ест", Черепишки обковПри скорошно посещение на Черепишкия манастир от уредничката получихме информация, че евангелието е изчезнало от манастира, а сградата, в която е било, все още стои запечатана. На вратата наистина имаше лепенка. В разговор с Регионалния исторически музей в град Враца обаче, получихме потвърждение, че Черепишкото четвероевангелие се съхранява именно там. Оригиналът на това уникално творение на чипровските майстори е изложено в стъклена витрина и може да бъде видяно от всеки посетител.


Ако желаете да подарите или да притежавате в дома си репродукция на тази българщина, за да съхраните духа на дедите ни, разгледайте нашите произведения в онлайн магазина или се свържете с нас чрез посочените в Контакти начини.

Вашият коментар