АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ОНЛАЙН МАГАЗИНЪТ РАБОТИ С ДОСТАВКА "ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ". ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19:30 ЧАСА
Св. Мина - 848х400

Покровителят на семейството – Св. Мина

На 11 ноември почитаме Св. Мина – покровителят на семейството. Смята се още за патрон и на всички лечители, знахари, воини, поелите на дълъг път. Закрилник на семейството и пътуващите, може да се обърнете към него за здраве на децата и близките си, за радост и благополучие в дома, за помощ при намиране на работа. Жените, които имат проблеми с бременността, също могат да му се помолят за помощ.

Св. МинаСв. Мина бил египтянин, изповядвал християнската вяра, служил като воин в Римската войска на Котуанската област през III-IV век. По това време властта в Рим била представлявана от император Диоклетиан, който издал указ да бъдат гонени и избивани всички християни. Мина не можел да приеме да служи на такъв император и се оттеглил в отшелничество. Така прекарал дълги години. Веднъж до него стигнала вестта, че в града с тържество ще бъдат почитани езическите богове, ще бъдат правени жертвоприношения в тяхна чест. Мина не можел да търпи повече и слязъл обратно в града, за да разобличи езичниците. Градоначалникът наредил да го арестуват за дето смущава тържествата. След дълги мъчения, Мина бил обесен с главата надолу. Накрая воините отсекли главата му, а тялото изгорили на клада. Когато огънят изгаснал, вярващите тайно дошли на мястото, събрали мощите му и ги пренесли в Александрия. Погребали го с почести, а на мястото била построена църква, носеща името на светеца, която съществува и до днес. Вярва се, че всички молитви, отправени към Св. Мина там, се сбъдват.

Близо до София също има свято място, носещо името на Св. Мина – Обрадовския манастир. Построен е в покрайнините на града, малко след квартал Бенковски. Впечатлява иконата на Св. Мина в цял ръст, която посреща на входа на църквата. Вярващите разказват за множество чудеса, случили се в живота им, след молитва именно пред тази икона.

На 11 ноември имен ден празнуват Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория. Да са здрави и честити и нека животът им бъде изпълнен с чудеса!

Вашият коментар