АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ОТ 2 ДО 4.03 ВКЛ. ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ НЯМА ДА РАБОТИ! ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО НА 5, ОТ 10 ДО 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН, НАПРАВЕНИ В ТОЗИ ПЕРИОД, ЩЕ СЕ ОБРАБОТВАТ НА 5.03 С ДОСТАВКА 6.03!

Покровителят на занаятчиите – Св. Спиридон

На 12 декември почитаме Св. Спиридон – закрилникът на занаятчиите. Имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Дарин, Дарина, Дария.

Св. Спиридон живял през IV век. Роден в Кипър, като малък работил като овчар, а когато се оженил Бог го дарил с дъщеря. Но скоро след това останал вдовец и решил да се посвети в помощ на бездомните и гладните. Прибирал в дома си скитници, обличал ги, хранил ги, използвал имота си, за да помага на хора в нужда. А Бог го дарил с рядка дарба – да лекува и изцерява болните.

Живял по времето на Константин Велики, Св. Спиридон сътворил много чудеса, бил поставен като епископ в град Тримитунт. Един от многото бележити моменти от живота му е онзи, в който по време на люти дебати на Никейския събор той стиснал керемида, от единия край на която потекла вода, а от другия се запалил огън.

Св. Спиридон починал в мир на нивата си около 350г., а мощите му днес се съхраняват на остров Корфу.

В България светецът се почита като покровител на занаятчиите. В Родопите се тачи и като пазител от кожни болести, за това жените там местя питка, която раздават на преминаващи покрай дома им непознати. В Благоевградско се тачи и като закрилник на козарите.

Ние от Работилница „Артикос“ пожелаваме на всички занаятчии здраве, вяра в бъднините на нелекия път, който са избрали да вървят в днешно време и нека Св. Спиридон помага българските занаяти да пребъдат и отново да се предават от поколение на поколение!

Вашият коментар