АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБРАБОТВАТ С ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Икона - Св. Йоан Кръстител - посребрен обков

От кал да е, Иван да е!

Ивановден е един от най-празнуваните имени дни – според статистиката около 180хил мъже у нас носят името Иван, а заедно с производните излиза, че днес празнуват над 300хил именици!

Икони на Св. Йоан Кръстител вижте ТУК!

Св. Йоан ПредтечаПразникът е своеобразно продължение на Богоявление (Йордановден). Докато на 6 януари се отбелязва явяването на Бог при река Йордан, на 7 януари, се почита светецът, извършил тайнството на кръщението на Иисус – Йоан Кръстител.

Наричан още Йоан Предтеча, заради това, че предрича явяването на Спасителя, Йоан се ражда в семейството на Закария и Елисавета. Двамата дълги години нямали дете, но Архангел Гавраил се явява на Закария в храма и му възвестява зачеването на сина му. Ражда се в същата година, когато се ражда и Иисус. Когато навършил 29 години, Йоан започнал да проповядва и да предрича, а година по-късно кръщава Христос в река Йордан.

Икона - Св. Йоан Кръстител - посребрен обковИнтересно е как намира смъртта си. Юдейският цар Ирод се опитвал да съблазни жената на брат си – Иродиада. Станал свидетел на това, Йоан се обръща към него с думите „Ти не трябва да я имаш!“. След тези думи е затворен в тъмницата. На рождения си ден Ирод дава пиршество, а дъщерята на Иродиада – Саломе, танцува за него. След танца, в знак на благодарност, той се заклева да й даде каквото поиска. Саломе попитала майка си какво да поиска, а тя отговорила: „Главата на Йоан Кръстителя!“. За да изпълни клетвата си, Ирод издава заповед Йоан да бъде обезглавен, а главата му да бъде донесена на тепсия на танцьорката. Иродиада нарежда отсечената глава да не бъде погребана с тялото, тъй като се страхувала да не възкръсне. За това заравят главата му на тайно място. Но нейната придворна Йоана не може да търпи главата на един божи човек да стои заровена така безчестиво – изравя я и я занася в Йрусалим, където е погребана в Елеонската гора.

Традицията с къпането в студените януарски води на реките и езерата на много места продължава и днес. Вярва се, че който се изкъпе по време на ивановите студове, ще бъде здрав през цялата година! След отминаването на „мръсните дни“ народа гледа напред към новата година с вяра и очаквания за здраве и берекет! „Голям сняг – голям комат“ гласи народното поверие. А всъщност снегът е вода! Ако по Ивановден земята е „изкъпана“ чрез снега, посевите няма да измръзнат, а и ще има достатъчно вода през лятото. Сняг на Ивановден е знак, че на Петровден ще има жега. Народът е казал „Ивановите студове и Петровите жеги!“.

Пътна Икона - “Св. Пророк Йоан Кръстител“Ивановден е известен и като деня на кумството и братството. Младите семейства, който са се оженили през последната година, посрещат с богата трапеза кумовете си. А те ги „къпят“, като ги напръскват с вода. За здраве се „окъпват“ и ергените, момите и всички именици. От тук тръгва и обичая на имен ден именика да бъде поръсен с вода – да го пречисти и да бъде здрав и честит.

Името Иван означава „Божа благодат“. Едно време се е вярвало, че за да бъде благословен дома, в него задължително трябва да има Иван. Ако се случело да няма – наричало се предмет с името Иван. Може би от там идва „От кал да е, Иван да е!“. Ивановците обикновено са чудати хора, имат големи сърца, но и свой собствен нрав, дават много, но и изискват много. А дали е така – кажете ни вие според вашите наблюдения!

На Ивановден празнуват Иван, Иванка, Ваня, Ивайло, Иво, Йоан, Йоана, Ивета, Ивелин, Ина, Калоян и техните производни. Да бъдат здрави и честити! И да почерпят! 🙂 Ръчно изработени икони на Св. Йоан Кръстител разгледайте ТУК.

Вашият коментар