АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
НА 15 И 16.06 ГАЛЕРИЯТА НЯМА ДА РАБОТИ. М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!

На 6 май почитаме Св. Георги Победоносец

На 6 май Православната християнска църква почита Св. Георги – Великомъченик, Победоносец и Чудотворец!

Св. Георги е един от многото светци, преследван и измъчван заради вярата си в Христа. Още като юноша той постъпва в римската императорска войска и показва храбростта си, но прикрива вярата си. Докато един ден бил изпратен да преследва и избива християни. Тогава той се разкрил и отказал да изпълни заповедта. Бил арестуван и хвърлен в тъмница. Последвали много мъчения – на гърдите му бил сложен тежък каъм, гол бил разпнат на колело с шипове, бил хвърлен в изкоп с негасена вар, но Св. Георги не се отрекъл от вярата си и винаги излизал от мъченията с гордо вдигната глава и невредим, явно пазен от Господ заради непоколебимата му вяра. Не само, че мъченията не отрекли Георги от Христа, но накарали много други свидетели на чудесата да повярват. На всяко следващо мъчение Георги отговарял на император Диоклетиан: „По-скоро ти ще се умориш да ме измъчваш, отколкото аз да понасям мъченията“. Толкова бил твърд във вярата си, че убедил дори съпругата на императора – Александра, и тя също приела Христовата вяра. Били посечени в един ден и тя, и Георги. Това се случило на 23 април 306-та година по календар.

Легендата за Св. Георги и змея тръгва от едно чудо, извършено от него. Край едно село недалеч от днешен Бейрут, в езеро живеел страшен змей, на който в жертва местните хора принасяли млади девойки, за да пощади тях самите. Така един ден дошъл ред на дъщерята на техния владетел. Точно когато младото момиче чакало на брега на езерото змея да дойде да я отнесе, се появил Св. Георги на бял кон. Безстрашно влязъл в битка със смея и го победил. Звързал смея и заедно с момичето отишли в селото. При тази гледка хората се разбягали, но Георги им обяснил, че Иисус Христос го е изпратил и с негова помощ той е победил змея, за да им покаже колко безгранична е силата му и да ги убеди да повярват в него. След това Георги отрязал главата на змея, а селяните повярвали в Бога и се покръстили. Според легендата, техният брой бил 25 000 без жените и децата. Години по-късно на това място били построени дв църкви – едната на Божията майка, а другата на Св. Георги. При освещаването на храма бликнал извор с чудотворна вода, който и до днес лекува душевно и телесно болни.

За това и на иконите Св. Георги се изобразява като воин върху бял кон, който пробожда змей. А змеят всъщност е символ на злото и на победата на вярата в Бога над неверието и тъмните сили.

На 6 май имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Гинка, Ганчо, Генчо. Да са здрави и честити!

На Гергьовден своя празник чества и Българската армия. Пожелаваме на всички, които са част от нея, да бъдат здрави, да пазят българското знаме и да не им се налага да влизат в битки!

Ръчно изработени икони с образа на Св. Георги Победоносец може да разгледате ТУК.

Вашият коментар