АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА!
Св. Симеон Богоприемец

На 3 февруари е Симеоновден – почитаме Св. Симеон Богоприемец

На 3 февруари празнуваме т.нар. „зимен“ Симеоновден. Другият е на 1 септември. Но в двата дни почитаме различни светци – на 1 септември – Св. Симеон Стълпник, а на 3 февруари – Св. Симеон Богоприемец.

Почитаме го веднага след Сретение Господне – денят, в който Иисус е представен пред Бога на 40-тия ден от раждането му, както повеляват Мойсеевите закони. Когато Дева Мария и Йосиф занасят Божия син в храма, там ги посреща именно Св. Симеон и го взима на ръце. Затова е наречен Богорприемец, а и поради тази причина на иконите се изобразява държейки Христос.

Самият Св. Симеон е един от седемдесетте преводачи на Стария завет от еврейски на гръцки език. Паднало му се да преведе книгата на пророк Исая. Когато стигнал до глава 7, стих 14, помислил, че има грешка, защото пишело: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще му нарекат името Емануил.“ Посегнал да поправи думата „девица“, но се явил ангел с думите: „ Писаното е точно, нищо не поправяй! Ти няма да умреш, преди да видиш с очите си изпълнението на тия думи“.

В деня, когато Дева Мария поднеса Христос към ръцете на Св. Симеон, той изрекъл думите: „Ето, Този лежи за падане и за ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца.“ Тогава никой не разбрал какво значи това. Но, когато Мария видяла разпънат на кръста своя син, преживяла толкова силна болка, сякаш действително е прнизана с меч. Именно заради това има икона на Света Богородица, с един или със седем саби/мечове, които я пронизват.

На същия ден се почита и пророчица Анна. Тя била овдовяла рано, но не се омъжила повторно, а се отдала в служба на Бога. Неотлъчно стояла в храма и вярвала, че ще види Божия спасител. Когато видяла Иисус, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали Месията.

Имен ден на 3 февруари празнуват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Моника, Мона.

Вашият коментар