АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА. ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Св. София, Вяра, Надежда, Любов

На 17 септември отдаваме почит на християнските добродетели

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка Света София. На тях са наречени основните християнски добродетели: мъдрост, вяра, надежа и любов.

Обикновено празника се отбелязва с прясна питка и грозде или други плодове, които се раздават за здраве, щастие и любов. В народната среда празникът на четирите християнски светици се превръща в тържество на нравствения кодекс на българина. Ето как рисува морала на народната вяра етнографът Димитър Маринов: „Всеки и във всичко да бъде честен, добродетелен, полезен, да помага на другите, да бяга от зло. Всяко добро дело, милостиня, помощ не остават без награда от Бога. Всяко зло и грях… се наказват до 3-то, 6-то, 9-то коляно. Всеки добър човек не може да бъде сиромах и нещастен. Лошият пати, богатстово му изчезва. … Болестите отиват да морят главно в лоши къщи.“ Защо вяра, надежда и любов?

През втората половина на първи и в първите десетилетия на втория век в Рим живяла благочестива християнка – София. И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост. Животът й бил низ от добри дела. Имала 3 дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Под ръководството на майка си децата изучавали пророческите и апостолските книги. С чистотата и благородството си това семейство привлякло вниманието на мнозина в Рим. Самият император Адриан – гонител на християните, поискал да ги види и заповядал да бъдат заведени в двореца му. Трите момичета и майка им разбрали смисъла на „поканата“ и тръгнали заедно хванати за ръце, а пред портите на императорския дворец се прекръстили.

На срещата с императора майката София твърдо заявила, че тя и дъщерите й са християнки и носят скъпоценни християнски имена. Императорът отказал да води повече разговор и изпратил трите момичета и майка им при знатна римлянка на име Паладия за 3 дни. След това трябвало да се явят отново пред него и, премислили, по негово искане да се откажат от християнството. През тези три дни обаче Света София беседвала с дъщерите си и ги поучавала: „Мои мили щерки, дойде вече времето на нашия подвиг! Съобразно с вашите прекрасни имена, вие трябва да покажете твърда, вяра, непоклатима надежда и нелицемерна любов.“

След три дни отново били отведени при императора, който опитал – първо заедно, а после и разговаряйски с всяка поотделно, да ги склони да се отрекат от християнството. И четирите не предали вяра си. Тогава императорът заповядал 12 годишната Вяра, 10 годишната Надежда и 9 годишната Любов да бъдат измъчвани до смърт пред очите на майка им София. Три дни след като майката погребала дъщерите си, починала и тя самата. Църквата почита и София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777г. В Елзас, Франция.

Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любо и сродните им.

Вашият коментар