АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА
Разпятие Христово, Кръстовден

На 14 септември е Кръстовден

Православната църква чества на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът се нарича още Кръстовден.

Настолен кръст "Разпятие Христово"Според църковното предание, Света Елена – майка на император Константин Велики, се отправила към Палестина, за да търси гроба Господен и кръста, на който е бил разпнат Иисус. Усилията й се увенчали с успех – тя открила пещерата, в която бил погребан Христос, както и трите кръста в нея. Кой е Неговия, познали, като с парче от кръста докоснали наскоро починал човек, който възкръснал. Част от кръста остава там, а част от него Елена взима със себе си, когато се връща в Константинопол. Днес много хора продължават да търсят парчета от кръста, който се смята, че с времето бил разнесен на много места по света. Църквата е убедена, че истински парчета от него се пазят в църквата, построена върху пещерата, където бил погребан Иисус. Така днес хълма Голгота всъщност представлява голяма църква с множество подземия и тайни помещения. Църквата е тържествено осветена на 14 септември 335г. На този ден се събират хиляди поклонници. А за да могат всички да видят кръста, епископът го повдига или „въздвижва“ над главите на поклонниците. От там идва и името на деня.

Кръстова гораУ нас има много вярващи, според които парче от Господния кръст е заровено в Кръстова гора. Затова поклонението започва още в деня преди Кръстовден, на Вечерницата. Вярващите спят на открито с надеждата за изцеление и сбъдване на най-съкровените желания.

В народните вярвания Кръстовден е свързан с началото на гроздобера. Затова и на Кръстовден се носи първото откъснато грозде да бъде осветено. Иначе не се яде нищо червено – пипер, домати, червени ябълки. Но пък задължително на трапезата се слага печена тиква и грозде. Освен това се меси обреден хляб, украсен с кръст. При разчупването на много места произнасят думите „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли!“.

Вярва се, че на този ден всички молитви ще бъдат чути, а в нощта срещу Кръстовден сам Господ слиза на земята, за да изпълни най-съкровените желания.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кристина, Кристиян. Да са здрави и честити!

Вашият коментар