АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА!
Цветница

На Цветница Христос влиза в Йерусалим

Една седмица преди Възкресение Христово, християните празнуват влизането на Спасителя в Йерусалим. Днес празникът се нарича Цветница.

След като хората стават свидетели на възкресението на Лазар, извършено от Иисус, те го приемат за месия, който ще пренесе царството небесно на земята; искат го за свой цар. На следващия ден Христос влиза в Йрусалим, възседнал младо осле (магаренце), придружен от неговото малко и от Христовите апостоли. Народът в Йерусалим постила пътя му с палмови клонки и го приветства с радостни възгласи: „Осанна на сина Давидов! Слава във висините Богу!“. След по-малко от седмица същите тези хора ще крещят „Разпни го!“. Това е може би всъщност най-тъжният празник – защото това са стъпките на Христос към кръста.

В днешни дни върбовите клонки символизират палмовите – вярващите отиват в църквата, свещениците им подават осветени клонки, които да занесат в дома си – за късмет и да ги пазят от лоши сили.

На Цветница празнуват всички, които носят име на цвете: Цветелин, Цветан, Цветелина, Цвета, Върба, Ралица, Роза, Ружа, Хризантема, Камелия, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Теменужка, Ясен, Явор.

След Цветница започва Страстната седмица – последните земни дни на Иисус Христос, Спасителя на човечеството; Господ, слязъл в човешко тяло, за да изкупи греховете на хората със страданията си на кръста.

Вашият коментар