АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!
Св. Антоний

На Антоновден се меси питка за чумата

На 17 януари почитаме Св. Антоний. Смята се за покровител на чумата и болестите.

Според легендата Антоний е роден в Египет през 251г. Останал сирак на 20-годишна възраст , раздал богатството на родители си на бедните и се оттеглил в една гробница. Една нощ обаче през отвора на гробницата незнайно от къде го нападнали змии, лъвове, скорпиони, вълци и мечки. Антоний се борил с тях, но бил тежко ранен. И както ненадейно се появили зверовете, така и изчезнали. Озарила го светлина и раните в миг заздравели. Разбрал за чудото, Антоний попитал къде е бил Иисус до сега и защо не го е спасил от зверовете. Тогава се чул глас: „Аз бях тук, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ти помагам и ще те направя именит по целия свят!“. След случилото се Антоний се преместил от другата страна на Нил, затворил се в една пещера и останал там 20 години. За постъпката си бил възнаграден със способността да лекува. А излекуваните съветвал да благодарят на Бог, не на него. Починал на 105 години, на 17 януари 365-та година.

икона Св. АнтонийСпоред българските обичаи на Антоновден жените месят питка, която помазват с мед – да е блага чумата, шарката, да кротуват болестите. Една питка се нарича за чумата и се качва на тавана. В Разградско болестта е наричана „леля“, а от там и идва другото име на празника – Лелинден. В Пиринско пък се вярва, че на Антоновден болестите се събират и на следващия – Атанасовден, тръгват по хората. За това на този ден не се плете и шие, не се варят боб и леща, за да не се разлюти шарката. И двата дни – Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

Имен ден на 17 януари празнуват Антон, Антония, Антоан, Антоана, Андон, Доника, Дончо, Донка, Тончо, Тонка, Тоня. Името Антон означава „безценен, който няма цена“. Честито на всички празнуващи!

Вашият коментар