АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА. ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ОБСЛУЖВАТ СЪС СРОК НА ДОСТАВКА 24 ЧАСА!

“Кой е като Бог?“ – Архангел Михаил

 

Ако търсите икона на Св. Архангел Михаил – вижте ТУК. Михаил е главният архангел, пазителят на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Името Михаил означава „Кой е като Бог?“, а представката арх- пред ангел означава главен, старши. В Откровението на Йоан Богослов е описана битката на Архангел Михаил със седемглав и десеторог дракон. Михаил и неговите войници на Светлината побеждават драконът, наричан още дявол или сатана, и той е прогонен на земята без право да се върне някога отново в Небесното царство. Така дяволът остава на земята и до днес, при хората, заедно с падналите ангели.

Архангел Михаил - статуя в КиевСпоред християнската религия седем са висшите ангели, наречени архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своята мисия: Михаил е най-силният сред ангелите, пазител светлината, доброто и справедливостта, пазител на душите и борец против злото; Гавриил е носителят на Божиите тайни и добрите вести; Рафаил е лечителят, лекува тежки болети и недъзи; Уриил посвещава душите ни; Салатиил е застъпникът на душите пред Бога; Уехудиил прославя Бога; Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

Заради това, че е воин, победил дявола, Архангел Михаил се изобразява с меч или копие, като воин или побеждаващ дявола, злото. И защото е пазителят на душите, на него се пада и задачата да „извади“ душата от тялото и да я съпроводи до Свети Петър, с който решават дали да изпратят душата в Рая или в ада. Поради тази причина Архангел Михаил е наричан още „душевадец“. Смята се, че ако умиращия си отива с усмивка, Михаил му е подал златната ябълка. А ако умира в конвулсии, му е дал да изпие горчивата чаша. А кое от двете ще подаде Михаил на умиращия, зависи от самия човек и това как е живял живота си на земята.

икона Св. Архангел МихаилВ българските народни вярвания Михаил е един от братята юнаци, на който, при подялбата на света, се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия и поради това е смятан за ангела на смъртта. Отново поради тази причина, в съботата преди Архангеловден, се почитат душите на мъртвите с обреден хляб като за погребение, сварено жито и сладкиши. Денят се нарича Архангелова задушница и е една от най-големите през годината. На самия Архангеловден, в чест на Архангел Михаил и всички други архангели и ангели, също се меси хляб, който най-възрастния в дома разчупва с думите: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светии, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“. Домакинята раздава хляба, а който го взима, го прави с две ръце и изрича благослов.

На Архангеловден имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Анжела, Анжело, Гавраил, Мила, Милко, Милен, Милена, Михаил, Михаела, Радка, Радко, Райна, Серафим.

Архангел Михаил е специално почитан и в други християнски държави. В Киев, Украйна, където е приет за закрилник на града, на площад „Независимост“ е издигната внушителна статуя от бронз и злато, висока 12 метра. (на снимката горе)

Пътна Икона - “Св. Архангел Михаил“- посребрена.

Пътна Икона – “Св. Архангел                            Михаил“- посребрена

В Работилница „Артикос“ изработваме няколко икони в чест на Архангел Михаил – изцяло ръчно рисувани икони, репродукции на стари български икони; цял обков, художествена галванопластика и ръчно кована мед, посребрени, както и комбинация от двете – меден обков с рисуван образ. Може да ги разгледате и поръчате в онлайн магазина на Работилницата тук: www.artikos.bg

Вашият коментар