АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА!

Иконата „Смекчаване на злите сърца“ помага срещу враждебно настроени хора

На две икони Св. Богородица е пронизана в сърцето, като на едната се изобразява само с един меч, а на другата – със седем. Наречена е „Плачеща“, „Смекчаване на злите сърца“ или „Седемстрелна“ и напомня на хората за спеасителната за душата необходимост от милосърдие и търпимост.

На тази икона симовлично е изобразено пророчеството на Св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син, Иисус Христос. В Евангелието се разказва, че 40 дни след раждането си, Христос бил занесен от Дева Мария и Йосиф в Йерусалимския храм, за да бъде представен пред Господа според изискванията на Мойсеевия закон. Там ги посрещнал праведния старец Симеон, на който било предсказано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христос, Спасителя на света. Когато взел Иисус на ръце, освен, че пророкувал за него, той се обърнал към Мария с думите: „И на самата тебе с меч ще прониже душата!“. Така той предрекъл страшните сърдечни страдания, които щели да пронижат сърцето й, когато Сина й бъде разпнат на кръста. Оттук иконата получава и името „Симеоново пророчество“.

Богородица СедемстрелнаПървото прославяне на иконата се случило при следните обстоятелства – руския селянин от Вологодската област боледувал дълги години и все не се намирало лек, който да го излекува. Една нощ сънувал непозната икона на Богородица и чул глас, който му казал да намери иконата при храма „Св. Йоан Богослов“ и да се помоли пред нея. Селянинът открил иконата при стълбата – толкова била изцапана, че звънарите стъпвали върху нея, мислейки я за обикновена дъска. Но щом я почистил и отслужил молебен пред нея, селянинът оздравял. За чудо се съобщава и през 1830г, когато град Вологода бил завлядан от епидемия от холера. Жителите направили литийно шествие с иконата и скоро болестта изчезнала.

Молитва пред копие на тази икона помага за душевно и телесно изцеление, прогонване на лоши сили – от хора, които идват с нечисти помисли при нас, както и от лоши помисли на нас самите. Иконата защитава от чуждата нетърпимост и гняв към нас. Молитва пред иконата може да се отправя във всички случаи, когато е нужно смекчаване на злите сърца – семейна или роднинска кавга, или дори когато враждуват цели държави. Божията Майка помага да утихне недружелюбието, помага да се помирят тези, които са били в спор дори да е от дълго време. Иконата пази и от хора, които идват при нас с нечисти помисли, защото смекчава сърцата им и те се омилостивяват.

Богородица УмилениеОбразът на Пресвета Богородица с пронизани гърди, помага да се увеличи състраданието и милосърдието, способно да смекчи злите сърца, защото всички раздори, всички човешки пороци, пронизват сърцето на нашата Небесна Майка.

В Работилница „Артикос“ изработваме от посребрен меден обков иконата „Св. Богородица – Плачеща“, на който Девата е пронизата от един меч, а образът е ръчно изписан. Вижте иконата ТУК.

Седемстрелната икона е възможно да бъде обкована с различни видове рамки от меден обков, както и да бъдат допълнително посребрени или позлатени – вижте една такава ТУК. Изработваме иконата и изцяло само върху дърво, без обков, ръчно изрисувана – вижте я ТУК.

За изработка на тази или други икони по ваши размери и желание, свържете се с нас на тел.0888 10 52 53, e-mail: info@artikos.bg или заповядайте на ул.Неофит Рилски-36 в София.

Вашият коментар