АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!

Закрилникът на децата – Св. Стилиян

Свети Стилиян е роден в местността Пафлагония, Мала Азия, на южния бряг на Черно море. Заради това често го наричат Пафлагонийски. Живял е около 400-500г. Още от дете в него се събудило желанието за извисяване над земното, жадувал за израстване на душата, а не за трупане на материални блага. Всичко, което получил в наследство след кончината на родителите му, той раздал на бедните. Така се почувствал освободен от голяма тежест, вече нямало какво материално да го задържа и да спира полета му към висините на духа.

Първо се отдал на монашество. Бил пример за спазване на смирение, строг пост и бдение. Преборил плътските и светските изкушения, той решил, че е време да се отдаде на отшелничество. Отделил се в пещера в пустияната, където живота му минавал в пост и молитва, хранел се изключително оскъдно, с треви. Но мълвата за него се разнесла и постепенно започнали да го посещават хора, които се чувствали изгубени и отчаяни, които имали нужда някой да им вдъхне надежда, да им помогне със смирение, да им покаже, че земните материални блага не са най-важните. Но в душата си Св. Стилиян истински най-силно обичал децата – защото често казвал, че душите им са чисти като на ангел. Господ видял това и го дарил с чудната дарба да лекува дори и неизлечимо болни деца. От далечни земи започнали родители да водят децата си с молба за помощ и изцеление.

Св. Стилиян живял в пещерата до дълбоки старини, докато един ден Господ решил да прибере душата му в своето Небесно царство. Но до наши дни не е останала информация точно кога се е случило това и къде са погребани мощите му.

икона Св. Стилиян ДетепазителЦърквата почита Св. Стилиян на 26 ноември. На иконата е изобразен с бебе на ръце, а в черквата в село Сатовча, Разложко, има икона, на която светецът е изобразен с четиринайсет бебета на ръце. Св. Стилиян помага за лечението на болни деца и до днес, към него се обръщат и бездетни родители с молба да бъдат дарени с рожба. Иконата му може да бъде подарена освен на физически болни деца, но така също и на такива, с душевни терзания, или дори деца с буен и непокорен характер. Подходящ подарък е и за новородено бебе – с пожелание Св. Стилиян да го закриля и води в здраве и светлина по Пътя напред!

Ръчно изрисувана икона на Св. Стилиян Детепазител може да видите тук – www.artikos.bg . Ако желаете да изрисуваме икона на този или друг светец в желан от вас размер, свържете се с нас на тел.0888 10 52 53 или ни пишете на и-мейл: sales@artikos.bg

Вашият коментар