АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА! ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА!
Sv. Ekaterina - medna ikona - blog

Денят на Св. Екатерина – 24 ноември

Ако търсите икона на Св. Екатерина – вижте ТУК.

Екатерина е родена в Александрия, Египет, в семейството на управителя на Римската провинция. Била изключително образована за времето си и заявила, че ще се омъжи само, ако за ръката й дойде мъж, който да я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Много младежи от богати семейства се изредили да искат ръката на Екатерина, но тя откпратила всички. Тогава майка й, която тайно изповядвала християнството, я запознала с отшелник и я изпратила при него.

Св. ЕкатеринаПреданието разказва, че Екатерина се е срещала с тогавашния император Максимиан и се е опитвала да го убеди, че е грешка да се преследва християнството. Не успяла да убеди императора, но привлякла за последователка неговата съпруга. Императорът изпращал много мъдреци, които да я върнат към езичеството, но вместо това – тя ги убеждавала в правотата на християнството и те ставали християни. След поредния такъв случай императорът заповядал да бъде арестувана и хвърлена в тъмницата. А там тя отново успяла да въведе в христяинството всички, които я посещавали. Била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Но колелото се разпаднало, когато Екатерина го докосва и палачите не успяват да я екзекутират по този начин. За това я обезглавяват – на 24 ноември 305 година.

Според преданието, ангели отнасят тялото й в Синайската планина, където през VI век император Юстиниан I основава Синайския манастир.

В българските народни вярвания Св. Великомъченица Екатерина се смята за пазителка на децата от болести, най-вече от шарка. В Пловдивско жените месят питки, които мажат с мед и раздават на съседите, а едно парче хвърлят на покрива – за Баба Шарка. Обичаят се извършва и в други райони, но на други празници. В Родопите жените не пипат нищо остро, тъй като се вярва, че ако се убодат – раната ще зарасне много трудно. Вероятно преданието тук идва от свързването на Св. Екатерина с колелото с шипове, на което е трябвало да бъде разпъната.

Имен ден на 24 ноември празнуват Екатерина, Катя, Катерина, Катрин, Тинка, Тина.

Вашият коментар