АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!
Еньовден

Вълшебството на земята и небето се сливат на Еньовден

Неразгаданата мистика около лятното слънцестоене се пренася и върху празника Еньовден. Може би защото преди са съвпадали и са били в един и същи ден. Сега Еньовден се празнува на 24 юни. Традициите, свързани с този ден, изпреварват църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител. Вероятно защото раждането му е станало по Божията промисъл и защото подготвяйки пътищата Господни, той дава на последователите на Христос най-лековитата билка – покаянието.

От стари времена хората свързват деня с магическо слънце, вълшебна вода и билки, които изцеляват и нелечими болести. Ако има ден, в който вълшебството на небето и земята се сливат в едно – то това трябва да е именно Еньовден.


Вярва се, че при изгрева си на Еньовден, Слънцето трепери, а която мома го види първа, ще бъде здрава и богата. Младите се събирали на поляни край селото и чакали изгрева. Дойде ли – обръщали се да видят сянката си. Ако е цяла – ще бъдат здрави и честити, ако ли е наполовина – очаква ги болест и не добра сполука. По-възрастните пък бързали още преди изгрев да наберат билки за всички болести. В нощта срещу Еньовден Слънцето се окъпва в реки и морета и отръсква вълшебна роса по всички треви на земята. За това се вярва, че билките в този ден са най-лековити и се берат преди изгрев, защото топлината на Слънцето ще изпари росата, а с нея ще си отиде и вълшебството на билката. В сутрешната роса се къпят и хората – за здраве през цялата година! Отъркаляйте се в тревата или поне намокрете ръка и после измиите лицето си. Набраните билки трябва да са 77 и половина – за всичките 77 болести и за болестта без име. Коя е тази болест без име няма как да знаем. 
Някои предполагат, че това е бил ракът. Но други отричат и казват, че ракът е болест на модерното общество и се появява при израждане на клетките по различни причини – според едни – енергийни, а според други – свързани с нечистите храна и въздух. А едно време хората са живели много по-чисто и праведно – и душевно, и материално. От набраните билки в някои райони правят голям венец, в други – малки китки, които връзват с червен конец. Такава китка може да закичите в дома си против уроки и магии, а също и да използвате за „опушване“ на болен или урочасан – когато изсъхне китката, цялата или част от нея, се запалва в ръжена върху няколко въглена и се обикаля около болния/урочасания. Пушека прогонва злите сили и лекува.

Еньовден се свързва и с т.нар. „мълчана вода“. Вечерта срещу празника младо чисто момиче, облечено в празнични, често – сватбарски, одежди, налива вода и при пълно мълчание, за да не се отнеме от силата на гласа й, я пренася до мястото, където ще се ползва. Оставя се да пренощува на открито с китка еньовче, здравец и сребърен пръстен. Такава вода се ползвала както за лекуване, така и за направа на магии.

Друго поверие говори за сладката папрат – вярва се, че само през нощта срещу Еньовден тя разцъфва в огненочервен цвят. Който я намери ще отваря заключени врати и ще превръща желязото в злато.

Пак само в тази вълшебна нощ, където има заровено имане – се появява син пламък.

Икона "Св. Йоан Кръстител"Църквата пък отбелязва Рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча. По Божията воля той проправя пътя на Христос и оставил на хората най-силната и лековите билка – покаянието. И, ако на този ден, Слънцето се оглежда в земята и окъпва във водата, то за хората деня може да е повод да погледнат в себе си и да се покаят, да излекуват душите си.

Имен ден празнуват Йоан, Йоана, Еньо, Енчо, Яни, Яна. Ръчно изработени икони с образа на Св. Йоан Кръстител може да разгледате ТУК.

Вашият коментар