АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ПОРЪЧКИ ОНЛАЙН СЕ ДОСТАВЯТ СЪС СРОК 24 ЧАСА! ФИЗИЧЕСКАТА ГАЛЕРИЯ Е ОТВОРЕНА МЕЖДУ 10 И 19 ЧАСА!
Благовещение

Благовещение е!

Добра вест обединява всички християни. Православни, католици и протестанти на 25 март заедно празнуват Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството.

рисувана икона архангелПоверията, свързани с днешния ден са много. Природата се събужда за нов живот, долитат лястовиците и щъркелите, които носят добрата вест, че зимата си отива и идва топлото време. Ако днес видите щъркел в полет, ще бъдете много щастливи! Кукувиците започват да кукат, за това не излизайте от дома си без пара в джоба. Ако чуете кукувица за първи път тази година и сте сити и с пари – все така ще сте през цялата година.

Змиите обаче също излизат от дупките си, защото студа е свършил, а самодивите се връщат в горите. Младите момци не ходят днес сами в гората, защото може самодива да ги види и да ги омагьоса. А жените не шият и плетат, за да не се точат змиите и да не пробиват със зъбите си. На много места вечерта преди празника или рано на самия ден стопаните обикалят дома си и обикновено с ръжен и маши за печка хлопат, за да прогонят змиите с думите: „Бягайте змии и гущери, че Благовец ще ви затисне!“. Дома се чисти, а боклука се изгаря – да изгори всичко лошо и старо. Огънят се прескача, да се опушат краката на човека и да не го хапят змиите през лятото.

Икона "Благовещение" - посребрен меден обков.

Икона “Благовещение” – посребрен меден обков.

На днешния ден отровата губи силата си, а раните зарастват бързо и лесно. За това днес се дупчат ушите на момичетата.

Вярва се, че каквото правите днес – това ще правите през цялата година. Денят носи благата вест за ново начало, за спасение. За това – започнете нещо ново и то ще се случва лесно.

На трапезата се слагат риба и нещо зелено – коприва, лапад, киселец, спанак – да се възобнови енергията в тялото на човек и да тръгне нова кръв.

На Благовещение имен ден празнуват Благовест, Благовестна, Благой, Блага, Евелина, Евангелина. Да са честити!

Вашият коментар