АРТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, СУВЕНИРИ и ПОДАРЪЦИ
GO TO → EN
М А Г А З И Н - Г А Л Е Р И Я

София, ул."Неофит Рилски“ №: 36 тел. 0888 10 52 53

ИЗПОЛЗВАЙТЕ БУТОНА "ВИЖ ПО КАТЕГОРИЯ". ТЪРСАЧКАТА В САЙТА НЕ РАБОТИ КОРЕКТНО, РАБОТИМ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!

Атанасовден: „Иди си зимо, идвай лято!“

Ако търсите икона на Св. Атанасий Велики – вижте ТУК.

Св. Атанасий Велики е роден през 295г. в Александрия. Ръкоположен е за дякон на 23-годишна възраст и взима участие в Никейския Вселенски събор. Пет години по-късно придобива епископски сан. Като архиепископ на Александрия се включва активно в борбата срещу арианската ерес. Умира на 2 май 373г.

В народните представи Св. Атанасий е изобразен яхнал кон, обикалящ селата и гонещ чумата и демоните. Както и на Антоновден, жените месят питки и ги мажат с мед, да умилостивят болестите. На много места ги правят под формата на куче, тъй като се вярва, че чумата най-много се бои от кучета.

Св. Атанасий ИконаСпоред народните легенди на днешния ден Свети Атанас отива в гората, сваля дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква: „Иди си зимо, идвай лято!“. На много места празника се нарича Среди зима. Народа вярва, че от този ден нататък зимата вече си тръгва. Проверяват запазите си от дърва и зимнина дали ще стигнат до пролетта. В някои райони празника се нарича Втора Коледа. Който има прасе и не го е заклал на Коледа, коли го сега, на 18 януари. Атанасовден се празнува и през лятото, на 5 юли, но по-популярен и почитан е зимния.

Това са последните дни, в които се пеят песни за женитба. Момците бързат да се задомят сега, защото скоро започват големи пости, после идва кърската работа и няма време за любов. На места се дават курбани – на цялото село или лични, за здраве и с молитва за изцеление на болните. В Тракия колят кокошка и раздават на съседите. А на трапезата задължително се слага свинско, често традиционно приготвено за деня с бамя.

Името Атанас идва от гръцкото „Атанасиос“ и значи „безсмъртен“. Имен ден празнуват Атанас, Атанска, Наско, Наска, Таска.

Вашият коментар